Chránenú dielňu zachránilo nové pracovné zaradenie redaktorov

13.01.2013 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 13. januára (TASR) - Len necelé štyri mesiace zbierajú skúsenosti zamestnanci chránenej dielne pri mestskej polícii v Rimavskej Sobote. Záujem o prácu tam prejavilo 19 zdravotne postihnutých ľudí, pred monitory sa v trojzmennej prevádzke nakoniec posadili štyria muži a jedna žena. Ako pre TASR povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, chránenú dielňu chceli zriadiť už dávnejšie. Mesto však v tom čase nedokázalo splniť kritéria na získanie peňazí z Úradu práce.

Kamerový systém funguje v Rimavskej Sobote od roku 2005. Majú inštalovaných sedem otočných a dve statické kamery. Od októbra dohliada v samostatnej miestnosti na monitory s obrazom prenášaným z kamier päť zdravotne postihnutých ľudí. "Pre mesto je to veľký prínos. Som zástancom toho, že mestskí policajti majú byť v teréne. Pracovníci chránenej dielne ich kontaktujú okamžite, ako zbadajú, že bol porušený zákon, alebo všeobecne záväzné nariadenie. Pre ľudí za monitormi je to rovnako veľmi dobrá skúsenosť. Napriek ich zdravotným problémom sú užitoční pre celé mesto. Šancu tam dostal napríklad bývalý športovec, či bývalý policajt, ktorým život zmenili vážne dopravné nehody," povedal Šimko.

Fungovanie chránenej dielne finančne podporuje Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Na jedného zamestnanca prispeje za dva roky sumou približne 10.000 eur. Zriaďovateľom chránenej dielne je ale mesto, ktoré musí plniť prísne podmienky. Počas financovania chránenej dielne nesmie napríklad prepustiť žiadneho zo svojich zamestnancov. "Tento systém sme chceli zaviesť už dávnejšie, no museli sme to odložiť práve pre prepúšťanie v radoch zamestnancov mesta. Vlani v októbri sme projekt spustili, lebo sme boli presvedčení, že sa situácia stabilizovala. Už tento mesiac som však musel vyriešiť veľký problém. Poslanci pozastavili vydávanie mestských novín a o ich nástupcovi ešte nehlasovali. Dvaja šéfredaktori tak zostali visieť. Musel som im vymyslieť nové pracovné zaradenie, pretože ak by som ich prepustil, o prácu by prišli aj ľudia v chránenej dielni," dodal primátor.
 

Vyberte región